Trombositten Zengin Plazma (PRP) Nedir?
Kan, sıvı (plazma olarak adlandırılır) içerisinde yüzen küçük katı bileşenler’den (kırmızı hücreler, beyaz hücreler, trombositler ve diğerleri) oluşur. Trombositlerin en bilinen özelliği kanın pıhtılaşmasındaki rolüdür. Ancak trombositler yaralanmaların iyileşmesinde çok önemli olan büyüme faktörleri adı verilen yüzlerce protein de içerir. PRP’nin özetle tanımı, kanda bulunandan çok daha fazla trombosit içeren plazmadır. İçindeki trombosit yoğunluğu (ve dolayısıyla büyüme faktörleri) normalden 5 ila 10 kat daha fazla olur.
PRP’yi hazırlamak için öncelikle hastadan kan alınır. ması gerekir. Santrifüj adı verilen bir yöntemle trombositlerin konsantrasyonları arttırılır. Enjektör içine alınan trombositler daha sonra hasarlı bölgeye enjekte edilir.
PRP Nasıl Etki Gösterir?
PRP'nin nasıl çalıştığı tam olarak net olmasa da, laboratuvar çalışmaları, PRP'deki artan büyüme faktörlerinin konsantrasyonunun iyileşme sürecini hızlandırabileceğini göstermiştir. Moleküler düzeyde etki mekanizmaları üzerinde çok çalışılmıştır, ancak tam bir görüş birliği yoktur.
PRP ile Hangi Durumlar Tedavi Edilir? Etkili mi?
PRP tedavisinin etkinliğini değerlendirmek için araştırma çalışmaları hala tam olarak sonuç vermeyip üzerindeki beklentiler hala yüksektir. PRP tedavisinin etkinliğini etkileyebilecek faktörler şunlardır:
• Tedavi edilen vücut bölgesi
• Hastanın genel sağlığı
• Yaralanmanın akut (düşme gibi) veya kronik (zamanla gelişen bir yaralanma) olup olmadığı
• PRP'nin hazırlanma şekli
Osteoartritte PRP etkinliği
Menisküs yırtıklarında PRP etkinliği
Tendon iyileşmesi üzerine PRP etkinliği
Kırık iyileşmesi üzerine PRP etkinliği