-
Prof. Dr. Mustafa Karahan
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
LATARJET PROSEDÜRÜ BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM FORMU
Bu formun amacı, sağlığınız ile ilgili konularda sizi bilinçlendirerek alınacak karara katılımınızı sağlamaktır.
Bu form, çoğu hastanın pek çok koşulda ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tanımlanmış olmakla birlikte bütün tedavi şekillerinin risklerini içeren bir belge olarak düşünülmemelidir. Kişisel sağlık durumunuza bağlı olarak, hekiminiz size farklı ya da ek bilgi verebilir.
Tanı, tıbbi tedavi ve cerrahi girişimlerin yararlarını ve olası risklerini öğrendikten sonra yapılacak uygulamaları kabul etmek ya da etmemek kendi kararınıza bağlıdır. Yasal ve tıbbi zorunluluk taşıyan durumlar dışında bilgilendirmeyi reddedebilir veya dilediğiniz zaman onamı geri alabilirsiniz.
Uygulanacak Tedavi
Artroskopik ya da Açık Laterjet Prosedürü: Tedavinin amacı hastanın omzundaki tekrarlayan çıkıkları veya çıkma hissini gidermek için omuz eklem yuvasındaki kemik kaybı olan bölgeyi başka bir anatomik lokasyondan transfer edilecek kemik doku ile doldurmakır. Bu cerrahi prosedür açık olarak yapılabildiği gibi kapalı (artroskopik) yöntemle de yapılabilmektedir. Artroskopik cerrahi, omuz eklemine biri kamera diğeri cerrahi işlemci olan kalem kalınlığında iki cerrahi alet ile girilerek ve kamera sisteminden görüntü sağlanarak yapılmasıdır. Artroskopik cerrahi, omuz eklemine biri kamera diğeri cerrahi işlemci olan kalem kalınlığında iki cerrahi alet ile girilerek ve kamera sisteminden görüntü sağlanarak yapılmasıdır. Ameliyat sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon görmek gerekebilir ve bu süreç de ameliyatın başarısını etkiler.
Tedavinin beklenen faydaları ve avantajları:
Artroskopik cerrahi, daha az riskli, iyileşme süresi daha kısa olan ve kozmetik açıdan daha kabul edilir görünüme yol açan bir cerrahidir.
Omuzun pek çok yapısı kapalı olarak görüntülenebilmekte ve tedavi edilebilmektedir.
Tekrarlayan çıkıların ve çıkma hissinin önüne geçilmiş olunur.
Tedavinin riskleri
Sinir harabiyetine bağlı duyu veya güç kaybı
Cerrahi kesiler çevresinde his kaybı, renk değişikliği ve ağrı
Cerrahi sırasında cerrahi aletlerin kırılması
Nakledilen kemik dokusunun vaskularitesini (kanla beslenmesini) yitirmesine bağlı nekrozu ve yeniden operasyon gereksinimi
Tamir işlemlerinde omuz içine yerleştirilecek eriyebilen veya eriyemeyen dikiş materyallerinin, metal vidaların omuz başında kıkırdak harabiyeti yaratması, bunların çıkarılmasına yönelik yeni cerrahi gereksinimi
Omuzda yeni bir cerrahi ve/veya uzun süreli ilaç kullanılmasını gerektiren enfeksiyon
Ağrı ve şişliğin uzun süre devam etmesi
Tamir edilen bölgede iyileşme olmamasına ya da implant yetmezliğine bağlı omuzun yeniden çıkması, yeniden operasyon gereksinimi
Omuzda sertlik oluşarak hareket kaybının oluşması ve yeni müdahaleler gerektirmesi
Bazı hareketler ile oluşan (dışa döndürme, baş üstü hareketler) ağrı ve kısıtlanma
Cerrahiye anormal bir tepki ile artan ağrı ve fonksiyon kaybı
Anormal yara iyileşmesi tepkisi ile kalınlaşmış, kötü görünümlü yara
Aşırı kilolu ve/veya sigara içen hastalarda artmış, enfeksiyon, kalp akciğer problemleriyle karşılaşma riski veya yaranın geç iyileşmesi
Gereksinim duyulabilecek ek işlemler
Doğru tanı ve tedavi için ek görüntüleme işlemleri
Yara yeri pansumanları
4 – 6 hafta boyunca omuz askısı kullanma
Omuz egzersiz programı uygulanması
Medikal tedavi destek ihtiyacı
Direk açık cerrahi ile başlanabileceği gibi, artroskopik başlayıp açık cerrahiye geçilme riski vardır
Ameliyat sonrası kan ve kan ürünleri nakli ihtiyacı
Diğer tedavi seçenekleri
Cerrahi olmayan tedavi, ağrı kesici kullanmak, ve omuz egzersizleri (germe, güçlendirme egzersizleri) bir diğer tedavi seçeneğidir. Başarısı omuzdaki instabilitenin derecesine, çıkık olduysa yaşanan toplam çıkık sayısına ve hastanın yaşına göre değişmektedir.
Tedaviyi ertelemenin sonuçları
Uzun dönem egzersiz programları
Günlük ihtiyaçları daha ağrılı ve çıkık olacak endişesi ile yerine getirmek
Omuz hareket açıklığının azalmış olması
Tedaviyi reddetmenin sonuçları
Omuz ekleminde instabiliteye bağlı aşınma-artroz gelişmesi
Tekrarlayan çıkıklar yaşamak, sürekli güvensizlik hissi
Sportif faaliyetlerde bulunamama, bulunmaktan çekinme
Hastanede tahmini kalış süresi: Ortalama 2-3 gün
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.© 2025, Tüm hakları saklıdır. Gizlilik Sözleşmesi. Bu web sitesi CEOTECH tarafından yapılmıştır. Daha detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.