-
Prof. Dr. Mustafa Karahan
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
/tr/files/download/p1e7bc0itq40nc5k1candln87v4.docx
Aşil tendonu ayak bileğinin arkasında yer alan vücudun en kalın ve güçlü tendonudur. Sportif aktiviteler esnasında özellikle erkeklerde yaralanma sıklığı fazladır. Genellikle yaralanma sırasında hastanın duyabildiği bir ses oluşmaktadır. Bedensel aktivitesi yüksek olan hastalarda cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Kopma tendonun her kesiminde olabileceği gibi en sık , topuk kemiğine yapıştığı noktanın birkaç santimetre yukarısında olmaktadır. Bu bölge damarsal yapılardan zayıf ve tekrarlayan travmalara hassas bir bölgedir. Yaralanma sonrasında aniden başlayan ağrı, üzerine basmakta zorluk, ayak bileği hareketlerinde kısıtlılık ve ilerleyen saatlerde tedrici olarak artan şişlik ve morluk olabilir. Tanısı için sadece fizik muayene yeterli olmakla birlikte MR ve USG gibi tanı yöntemleri de kullanılabilir.
Kopan aşil tendonu ameliyatındaki genel prensip ; kopmuş kısımların uç uca getirilerek uygun dikiş materyalleri ile birbirine dikilmesidir. Ameliyat için genel veya bölgesel (spinal, epidural, siyatik blok vs..) anestezi teknikleri kullanılabilir. Hasta ameliyat masasına sıklıkla yüzüstü yatırılıp göğsü ve leğen kemiği yumuşak yastıklarla desteklenmektedir. Gerekli görülürse bacağın kan akışını kesip daha net bir ameliyat sahası elde etmek için, aynı taraf baldır üst kısmına turnike uygulaması yapılabilir. Ameliyat sırasında cilt kesisi, çoğu zaman aksi sebep olmadıkça ayak bileği arkasında uzunlamasına olarak yapılmaktadır. Kopmuş uçların dikilmesi için emilebilen veya emilemeyen dikiş materyalleri kullanılabilir. Dikişlerin uygulamasına dair tanımlanmış birçok farklı dikiş tekniği vardır. Size uygun olan yönteme ameliyat sırasında ihtiyacınıza göre karar verilecektir. Tamir edilen dokuyu güçlendirmeye yönelik olarak komşu tendon dokularından veya greftlerden faydalanılabilir. Yaralanmanın oluşmasından birkaç hafta sonra gelen hastalarda dokunun iyileşme kalitesi göz önüne alınarak ek tamir (rekonstrüksiyonlar) yöntemleri uygulanabilir.
Ameliyat bitiminde dikişleriniz genellikle ciltaltı emilebilir tarzda olacağı için ek bir dikiş alma prosedürü yoktur. Bazen tel dikişler de kullanılabilmektedir. Ameliyat sonrası duruma göre birkaç gün atel uygulaması yapılabilir. Sonrasında ayak bileğinden açı ayarlı ortezler makul süre içerisinde kullanılır. Ameliyat sonrası anestezi etkisi geçer geçmez , ameliyatlı taraf üzerine basmadan koltuk değneği ile ayağa kalkıp hareket etmeniz mümkündür. Hastanede yatış süresi ortalama 1-3 gündür. Taburculuk sonrası ilk 2 hafta boyunca sık aralıklarla kontrolleriniz tarafımızdan yapılacak olup ortez ile ayağınız üzerine basmaya izin verilmesini müteakip kontrolleriniz aralıklı olacaktır. Sportif aktivitelere dönüş performansınıza bağlı olarak ortalama 4-6 ay sonrasında olmaktadır.
Ameliyat esnasında ve sonrasındaki dönemde ortaya çıkabilecek bazı muhtemel komplikasyonlar ve olası riskler ise aşağıda liste halinde sunulmuştur. Buna göre;
Prof. Dr. Mustafa KARAHAN
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.© 2024, Tüm hakları saklıdır. Gizlilik Sözleşmesi. Bu web sitesi CEOTECH tarafından yapılmıştır. Daha detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.