-
Prof. Dr. Mustafa Karahan
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
/tr/files/download/p1e7ojblj9ehq656g5gi3oio14.docx
Bu formun amacı, sağlığınız ile ilgili konularda sizi bilinçlendirerek alınacak karara katılımınızı sağlamaktır.
Bu form, çoğu hastanın pek çok koşulda ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tanımlanmış olmakla birlikte bütün tedavi şekillerinin risklerini içeren bir belge olarak düşünülmemelidir. Kişisel sağlık durumunuza bağlı olarak, hekiminiz size farklı ya da ek bilgi verebilir.
Tanı, tıbbi tedavi ve cerrahi girişimlerin yararlarını ve olası risklerini öğrendikten sonra yapılacak uygulamaları kabul etmek ya da etmemek kendi kararınıza bağlıdır. Yasal ve tıbbi zorunluluk taşıyan durumlar dışında bilgilendirmeyi reddedebilir veya dilediğiniz zaman onamı geri alabilirsiniz.
_________________________________________________________________________________
Hastalık Hakkında Bilgilendirme
Femur (uyluk) kırıkları genellikle düşme veya kazalara bağlı olarak direk travmalardan sonra oluşmaktadır. Nadir olarak da başka hastalıkların sekeli olarak (örneğin tümör metastazı) oluşur ki bunlara patolojik kırık denir. Femur cisminin (şaftının) herhangi bir kısmında, tek bir kırık hattı şeklinde (düz, oblik veya spiral) olabileceği gibi tek veya çok parçalı da olabilir. Kırık sahası kapalı olabileceği gibi dış ortam ile temasta olabilecek açık kırık şeklinde de olabilir. Kırık oluştuğu anda oluşabilecek en önemli komplikasyon aşırı kan kaybıdır. Bu kemik iliğinden olan kanamadan dolayı oluşur. Ayrıca kırık uçlarının çevredeki damarlarda yapabileceği hasarlara bağlı olarak da kanamalar oluşabilir. Bu durumda olabilecek kan kaybı çok daha ciddi boyutlarda olacaktır. Diğer bir komplikasyon da yine kırık uçlarının sıkıştırma veya koparmasına bağlı olabilecek sinir hasarlarıdır. Travmadan sonra yapılacak işlemler sırasında, özellikle ilk yardım ve taşıma işlemlerinin uygun olmaması halinde de benzer komplikasyonlar olabilir. Kırığın tedavisinde ilk müdahale çok önemli olduğu gibi açık kırıklarda da, açık kırığın derecesine göre yapılacak olan tedavi, sonucu önemli derecede etkileyecektir. İster tıbbi (konservatif) isterse ameliyat ile tedavi edilmiş olsun, kırık uçları biraraya getirildikten sonra, kaynama işlemi vücut tarafından yapılacaktır. O nedenle de kaynama süresi, hastanın yaşına, kırığın tipine ve oluş şekline bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterecektir.
Uygulanacak Tedavi
Tedavinin Beklenen Yararları
· Hastayı bir an önce ayağa kaldırmak ve yatmaya bağlı oluşabilecek komplikasyonları (bası yaralarının açılması, dolaşım sorunları vb.) önlemek.
Tedavinin Riskleri
oluşması görülebilir.
Gereksinim Duyulabilecek Ek İşlemler
Olası Diğer Tedavi Seçenekleri
· İskelet traksiyonu ile takip
· Alçılama
Tedaviyi Ertelemenin Sonuçları
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.© 2025, Tüm hakları saklıdır. Gizlilik Sözleşmesi. Bu web sitesi CEOTECH tarafından yapılmıştır. Daha detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.