-
Prof. Dr. Mustafa Karahan
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Tenisci dirseği nedir ?
Dirseğin dış kısmına yapışarak elbileği yukarı doğru kalktığında kasılan kas grubunun yapışma yerinde oluşan ağrıdır. Bu kas grubunun adı extensor carpi radialis longus ve brevistir. Tenis oynayanlarda çok sık görüldüğü için tenisci dirseği denmektedir ancak sadece tenis oynayanlarda görülmez. Diğer adı da anatomik yerine uygun olarak lateral epikondilittir.
Ne sebep olur ?
Tenisci dirseği diğer adıyla lateral epikondilit lateral epikondilden (dirseğin dış tarafından) başlayarak elbileğine ve parmaklara hareket veren kasların tekrarlayan yüklenmeler sonucunda olan hastalığıdır. Eğer bu kaslara aşırı yüklenme olursa mikro yırtıklar olur. Mikro yırtıklar sonucunda bölgesel ödem ve hem kasın başlangıç yerinde hem de önkola doğru kasın trasesi boyunca ağrı olur.
Ağrı hasar gören kasların kasılmasıyla ortaya çıkar. Bu kasların çalışmasına en tipik örnek tenisteki backhand vuruşudur. Bunun da ötesinde el sıkışma, avuç yere bakarken yerden herhangi bir cisim kaldırma ve hatta kapıyı anahtarla açma gibi hareketlerle bile ağrı oluşabilir.
Tenisci dirseği olduğu nasıl anlaşılır ?
Tanıyı koymak için herhangi bir özel test gerekmez. Tanıyı koymak kolaydır, hele sporun içinde olan kişiler genellikle doktora başvurduğunda teşhisi kendileri koymuş olurlar. Yani tanı hastalığın gelişimiyle ve fizik muayene ile konur. Hastada dirseğin dış kısmındaki çıkıntıya basmakla ağrı vardır. Başlangıcında hatırlayabileceği bir travma yoktur ancak dirsek ve elbileği aktivitesi gerektirecek belirli aktivitelerin başında ya da sonunda ağrı olduğunu hastalar ifade edecektir.
Daha önceden ifade ettiğim gibi tanıda güçlük çekilmez ancak devam eden ağrılarda başka muhtemel tanıları ekarte edebilmek için direk grafi yararlı olur. Grafide eklem içi başka patolojiler değerlendirilir ve eğer tespit edilirse ona göre yaklaşım yapılır.
Tedavisi nasıl olmalıdır ?
Sporda görülen diğer yüklenme rahatsızlıklarında olduğu gibi bu durumda da hemen iyileşme beklememek gereklidir. Genellikle inatçı bir ağrıdır, istirahatle geçebilir ancak yeniden aktiviteye başlandığında ağrı yeniden ortaya çıkar. Rahatsızlığın sebebinin bu bölge kaslarının kemiğe yapışma yerindeki beslenme azlığı ve kaslardaki gerginlik olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle tedaviye yaklaşımdaki ilk prensip güçlendirme ve germe egzersizi olmalıdır.
Tedavi süresince avuç içi yere bakarken elbieğini yukarı kaldırma hareketi ile güçlendirme yapılır. Önkolu dengeli güçlendirebilmek için avuç içi yukarı bakarken de güçlendirme yapılmalıdır. Dirseğin yaklaşık 2 cm ele yakın tarafına yerleştirilecek çepeçevre sıkı bir bant dirseğin çıkıntılı yerine gelen kaslara binen yükü azaltmak yoluyla ağrıyı azaltır. Hekim veya fizyoterapist kontrolünde yapılacak ultrason veya elektriksel uyarı da yararlı olacaktır. Ağızdan alınacak antiinflamatuar ilaçlar da bölgedeki ödemi azaltacaktır. Buz uygulaması çok önemlidir ve her aktivite sonrası uygulanmalıdır.
Nasıl önlenmelidir ?
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.© 2024, Tüm hakları saklıdır. Gizlilik Sözleşmesi. Bu web sitesi CEOTECH tarafından yapılmıştır. Daha detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.